Het toppunt van sportieve ontwikkeling

... is jongeren van kindsbeen af kennis laten maken met verschillende sporten. Onderzoek toont immers aan dat jongeren, die tot hun 12 jaar allerlei sporten aanleren, er op latere leeftijd een sterkere basismotoriek op nahouden. Een ander voordeel van multisport op jonge leeftijd is de ontwikkeling van teamspirit en het ervaren van vooruitgang. Ten derde krijgt het kind al doende zicht op welke sport het beste bij hem/haar past, zodat het zich daar later op kan toeleggen en bijgevolg langer zal volhouden.

Multisporten maar!

Hoe sportclubs multisport in de praktijk uitwerken, heeft veel te maken met hun individuele situatie.  Hoe verlopen de trainingen (individueel, in groep, meerdere leeftijden samen...), waar ligt de ambitie, de verscheidenheid aan talent en de ontwikkeling daarvan, het speelt allemaal een rol. Volgens dit onderzoek van Job Fransen is om de vier weken een andere sportinitiatie aanbieden aan jeugdsporters ideaal. Tussen hun 6e en 12ligt de nadruk best op basisbewegingen als klimmen, rollen, rennen en vangen.

Een andere tip is Multimove aanbieden. Dat is een gevarieerd bewegingsprogramma, waar 3- tot 8-jarigen aan de hand van twaalf cruciale basisbewegingen hun beweegvaardigheid bijschaven. Omdat die ‘moves’ losstaan van een sporttak, pint het kind zich nog niet vast aan één sport, zodat het zelf kan ontdekken welk soort sport hij of zij het liefste doet. Sporta moedigt Multimove-clubs trouwens aan: wie Multimove (alleen of in samenwerking ) aanbiedt, krijgt tot €200 van het daarvoor aangekochte didactisch materiaal terugbetaald én ontvangt twaalf gratis Sporta-strandballen.  Meer info op www.multimove.be.