Sport(a-)manieren 7+8: ken je grenzen & geef constructieve feedback

Sporter - Ken je grenzen

Niemand kent je beter dan jijzelf. Ligt er iets op je lever of is een bepaalde oefening echt te hoog gegrepen, spreek de trainer of een andere vertrouwenspersoon daarover aan. Gun je lichaam ook rust wanneer jij voelt dat dat nodig is. Luister ook naar goede raad en neem die ter harte. Zo vermijd je letsels en oververmoeidheid in de toekomst.

Bvb. in de handbalclub hebben deelnemers de gewoonte om meteen te rusten, zolang nodig is, wanneer ze ergens pijn voelen. Dat is de cultuur in de club: de trainers en sporters gedragen zich ernaar.

Trainer - Geef constructieve feedback

Het is van belang om als trainer constructieve feedback te geven aan je sporters. Breek hen niet af, maar geef opbouwende feedback zodat je sporters vol goede moed hun werkpunten kunnen aanpakken. Alle sporters hebben kwaliteiten, de trainer kan hen daar bewust van maken.

Bvb. trainer Ludo van de badmintonclub zorgt ervoor dat hij elke training een compliment aan ieder kind geeft. Dat geeft hen een goed gevoel, waardoor ze met veel plezier bij hem trainen.