Moedig aan, zet geen druk + Begroet je tegenstrever

Entourage - Moedig aan, maar zet geen druk

Je kinderen of spelers aanmoedigen is fantastisch. Doe dat weliswaar altijd met het plezieraspect in het achterhoofd. Vanaf dat je prestatiedruk zet, verliest je aanmoediging haar positieve karakter. Moedig hen aan om te sporten, niet om uit te blinken.

Voorbeelden:

  • Een zwemclub geeft toepasselijke 'Supersupporter'-buttons aan ouders die hun kinderen aanmoedigen op trainingen of wedstrijden, maar hen niet onder druk zetten om de beste zijn.
  • Las je deze brief van de jeugdspelers van Waasland-Beveren aan hun supporters? Het bewijs dat ook de sporters liever aangemoedigd dan gepusht worden

Sporter - Begroet je tegenstander​

Door je tegenstander voor de wedstrijd te begroeten, neem je meteen een deel van de 'spanning' weg. Je toont dat je elkaar respecteert als sporters onderling en dat zal de fair play ten goede komen. Ook na de wedstrijd komt een compliment voor de geleverde prestatie of een bemoedigend klopje op de rug heel fijn over op je tegenspeler.

​Voorbeelden:

  • Bij de judoclub buigen de judoka's steeds voor elkaar vooraleer de kamp start. Een teken van respect, dat is ingeburgerd in de sport.
  • Op social mediapagina's van vele sporters zie je regelmatig foto's, waarop ze verbroederen met spelers van de andere ploeg.
  • In het clubmagazine riep TTC Leugenberg zijn spelers op de tegenstrever te onvangen zoals zij zelf ontvangen zouden willen worden.