Respecteer de grenzen van je sporter(s) & waardeer je vrijwilligers

Trainer - Respecteer de grenzen van je sporter(s)

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is uit den boze. Tussen sporters onderling en al helemaal tussen trainer en sporter. Als trainer moet je daar scherp op toezien en stappen ondernemen wanneer dat nodig is. Daarnaast kunnen sporters pijnklachten hebben. Pijnklachten zijn signalen dat er iets mis is. Neem dat altijd serieus, ga niet meteen uit van een overdreven reactie van de sporter.

Voorbeelden:

  • Trainster Lies van de turnclub houdt bij de start van het sportjaar steeds een gesprek met haar gymnasten. Daarin geeft ze aan dat er een vertrouwenspersoon is aangesteld bij de club, waarbij de gymnasten altijd terecht kunnen als ze vinden dat hun seksuele en/of fysieke integriteit aangetast wordt. 
  • Magali zit er al een hele tijd aangeslagen bij in de kleedkamer. Na de training doucht ze niet meer mee met de anderen, maar gaat - nog helemaal bezweet - meteen naar huis. De coach vangt dat signaal op en vermoedt dat er iets gebeurd moet zijn. Hij raadpleegt deze pagina, zodat hij weet wat hij kan doen.

Waardeer het werk van vrijwilligers en bestuur

De sportclub staat of valt met bestuursleden en vrijwilligers. Tijdens evenementen staan er altijd vrijwilligers klaar om te helpen en ook de sportclub op zich draait in de meeste gevallen op vrijwilligers die een bestuursfunctie op zich nemen. Die vrijwilligers en bestuursleden doen dat in hun vrije tijd en worden (bijna) niet vergoed. Toon respect voor hun werk en waardeer het feit dat ze klaarstaan voor de club.

Voorbeelden:

  • In de atletiekclub zetten de deelnemers en de ouders op de jaarlijks clubfeest hun vrijwilligers en bestuursleden in de bloemetjes door een leuke act voor te bereiden. Daarnaast proberen ze ook na elke clubactiviteit de betrokken vrijwilligers persoonlijk te bedanken. 
  • Voor haar jaarlijkse Tovenaarsloop doet jogginclub de Tovenaars een beroep op vrijwilligers. Nadien nodigt de club hen allemaal uit voor een gezellig etentje, waarvan je hier een foto ziet.
  • Wist je trouwens dat je voor al je vrijwilligers een pennenset kan aanvragen via Sporta? Dit is het aanvraagformulier.