Sport(a-)manieren 2+3

Clubentourage - blijf positief en betrokken

Een positief ingestelde ouder, bestuurder of supporter draagt bij tot een aangenaam sportklimaat, waarin zowel de sporters, trainers en scheidsrechters zich kiplekker voelen. Daarnaast motiveert het sportlui als ze merken dat de mensen rondom hen betrokken zijn bij wat ze doen. Dat datgene dat zij op het plein uitrichten iets losweekt bij de omstaanders. Check als ouder regelmatig eens of je kind het sporten leuk vindt. Toon vanuit het clubbestuur interesse in alle sporters, ook de minder talentvolle.

Voorbeeld: in de tennisclub doet het bestuur altijd een oproep voor vrijwilligers bij het jaarlijks tornooi. Elk jaar zijn er zeer veel ouders die met enthousiasme klaarstaan voor de club.

Sporter - wie sport die wint

Sporten draait niet om winnen of verliezen, uitblinken of een slechte dag hebben. Sporten draait om plezier maken en een gezonde levensstijl volgen. Daarom: iedereen die sport, wint!

Voorbeeld: tijdens een basketbalwedstrijd is de ene ploeg duidelijk beter en wint met groot verschil. De verliezende partij verliest er echter hun goed humeur niet bij. Ze lachen hartelijk en blijven zich inzetten om de schade te beperken. Wanneer het plijt beslecht is gaan ze niet in de clinch over wie welke worp gemist heeft of een slechte pass gaf. Neen, ze steunen elkaar en peppen elkaar op voor de volgende match.